Het is opmerkelijk hoeveel omgevingen we de afgelopen tientallen jaren hebben gecreëerd die zeer ‘clean’ zijn. Minimalistisch design met onnatuurlijke materialen als plastics en beton. Zowel in huis, op kantoor, winkels, openbare gebouwen en ziekenhuizen. En dat terwijl natuur zo vanzelfsprekend is. Als we op bezoek in het ziekenhuis gaan nemen we vaak bloemen mee. Of als we zomaar bij iemand langs gaan of voor de verjaardag kopen we nogal eens een bloemetje of een plantje.

Op vakantie willen negen van de tien mensen (misschien nog wel meer), in contact met de natuur zijn. Lekker naar de zee, de bergen in of naar een bungalowpark met veel groen. En waarom gaan we in hemelsnaam kamperen? Ja, om terug te gaan naar onze oer gevoelens en meer in contact met de natuur te zijn. Daarvoor geven we veel comfort op dat we in huis hebben.

Huizen aan het water, aan een mooie bosrand of gelegen dichtbij het fijne stadspark zijn altijd populairder en dus duurder. En zo zijn er vele kleine dagelijkse signalen dat we als mensen eigenlijk een een diep verlangen hebben naar natuurlijke elementen in onze omgeving. Dat voelt prettig, vertrouwd en rustgevend.

De natuur in huis (of kantoor, ziekenhuis etc.) halen is zo vanzelfsprekend. En daarmee is het vanzelfsprekend dat biophilic design een voorwaarde is in bijna ieder project waar mensen veelvuldig verblijven voor wonen, leren, werken of recreëren.