Urban farming (stadslandbouw) is hip en hot. Niet alleen in Nederland, maar in tal van steden komen steeds meer stadslandbouw initiatieven.  Vaak zijn de nieuwe projecten een initiatief van de bewoners in de omgeving en wordt er overwegend biologisch geteeld. Lokaal en verantwoord produceren sluit aan bij de trend van puurheid en weten waar je eten vandaan komt. Steeds meer stadsbewoners vinden het ook fijn om zelf mee te kunnen tuinieren en zo meer contact te hebben met de natuur.

De Schilde Urban Farm

De Schilde urban farm. foto: space & matter

Recentelijk is in Den Haag door Urban Farmers het project ‘De Schilde’ opgezet. Een oud Philips gebouw uit de jaren vijftig is grondig onderhanden genomen. Op het dak is een kas 1.200 m2 waarin diverse soorten groenten geteeld worden voor lokale restaurants en supermarkten. De etage eronder is een viskwekerij ingericht. De CO2 welke vrijkomt in de viskwekerij kan weer goed gebruikt worden in de kas. Met de nieuwste technologie is een bijzonder ecosysteem ontwikkeld. De verwachting is dat jaarlijks 45 ton groenten en 19 ton vis gekweekt wordt.

Deze projecten vormen een uitgelezen kans om urrban farming met biophilic design te combineren. Door nog slimmer de ruimten in te delen kunnen kantoorplekken en woningen uitzicht hebben op het groen van de ‘urban farm’. De drempel om medewerkers van het kantoor of bewoners in hetzelfde gebouw mee te laten werken in de urban farm is bijzonder laag. De Schilde en de andere projecten van Urban Farmers zijn mooie showcases op het gebied van urban farming en de technologie. Wij voorzien in de toekomst nog verdergaande geïntegreerde omgevingen van urban farming met wonen, leren, werken en recreëren. De perfecte biophilic omgeving in de stad.

Zelfs de Guardian besteedde aandacht aan dit project en zet in het artikel een aantal andere interessante projecten in the picture.

Interessant in het kader van kleinschalige stadslandbouw is een VN rapport uit 2013. Wereldwijd hebben ruim 60 onderzoekers meegewerkt aan het rapport ‘Wake up before it is too late’. Zij pleiten in het rapport voor kleinschalige biologische landbouw. Dat is de enige weg om de wereld duurzaam te voeden. Een kernachtige samenvatting van de boodschap is te lezen op Technologywater.com.