Wat doet bewegen, spelen en flow met je brein?
Vooraan in je brein bevindt zich de pre-frontale cortex. Dit gebied in je brein regelt vooral planning en besluitvorming. Ook is dit het gedeelte dat zorgt voor je ‘inner critic’ of ook wel ego genoemd. Bijna iedereen heeft dit ‘stemmetje’ met regelmaat. Vaak zorgt het stemmetje voor twijfel en onzekerheid en daarmee ook voor besluiteloosheid.

Met spelen en bewegen wordt de pre-frontale cortex uitgedaagd en gaat je bloed sneller stromen. Je hersenen krijgen meer zuurstof. Ga je volledig op in je spel, movement of in een andere activiteit dan ontstaat er flow. In flow is er een soort ‘shut down’ van je pre-frontale cortex. Het default mode network is actief, ofwel je intuïtie! Alles gaat moeiteloos. Flow = thinks less en feel more. Hoe fantastisch is dat!?!?

Het mooie is dat je met spelen en bewegen meerdere hersengebieden activeert. Je brein maakt nieuwe verbindingen aan, ook wel neuroplasticiteit genoemd. Hierdoor functioneert je brein beter, nu en in de toekomst! 

Ook worden er tal van hormonen vrijgegeven tijdens flow, waardoor je je gelukkig voelt. Meer bewegen en spelen dus. Ook op kantoor. Je kan eenvoudig en goedkoop beginnen. Er zijn vele oefeningen mogelijk zonder tools. In deze blog geven we een paar eenvoudige tools om mee te starten.

1. Ringen of een bar

Voor een paar tientjes heb je een mooie set ringen of een pull-up bar.

Heb je dat ook als je ringen ziet hangen, dat direct opspringt en ze grijpt. Heerlijk als je achter een uur achter de computer hebt gezeten of even een minuutje te hangen of zwaaien in de ringen. Of een bevestig een eenvoudige pull-up bar en doe en trek je een paar keer op aan de bar of in de ringen. Het is ontspannend en als je dit dagelijks doet bouw je ook nog wat kracht op.

2. Hoelahoep

Hoe leuk was dat vroeger, de hoelahoep. Een perfecte combi van een stukje uitdaging, focus training en je lichaam soepel houden. Met de juiste hoelahoep kun je er zelf een mini workout van maken. Je hebt al een hoelahoep voor minder dan 10 euro.

3. Balance board

Dit kun je zelfs doen achter je bureau als je een sta-bureau hebt. Er zijn vele soorten balance boards en wobble boards verkrijgbaar. Uiteraard kunnen wij je daarbij adviseren als je er zelf niet uitkomt. Stuur ons even een mailtje op info@xpuro.com.

4. Tennisbal

De tennisbal. Waarschijnlijk heb je er wel een thuis liggen en anders overal te koop, super cheap. Je kan er echt hele leuke oefeningen mee doen op je oog-hand coördinatie mee te trainen. Ga samen met 1 of meer collega’s aan de slag en zie wat voor positieve effecten dit heeft. Deze twee filmpjes geven inspiratie. De ene video zijn oefeningen voor boxen, maar echt super leuke voorbeelden wat je met een tennisbal kan doen. Ook op kantoor 🙂 

5. Stok

Met een eenvoudige stok of zelfs de steel van een bezem kun je meer flexibiliteit in je schouders krijgen. Bijna iedereen die meer dan een paar uur per dag achter een laptop of computerscherm zit heeft hier baad bij. Als je dit 1x per dag tussen de werkzaamheden doet, zul je merken hoe veel beter je voelt als jouw schouders ook vastzitten. Onderstaande video legt uit hoe je de oefening kunt doen.

Move & Play Scan

Wil jij op kantoor meer bewegen en spelen of wil je medewerkers of collega’s motiveren mee te doen? Met de xpuro Move & Play Scan komen we bij je langs en creëren we samen met jouw een plan om eenvoudig te starten met de juiste tools en training. Mail naar ralph@xpuro.com voor meer informatie of een afspraak. 

Why Move & Play at the office everyday?

Lees ook Why Move & Play at the office every day.