Het Flow Genome Project is een initiatief van onder andere Steven Kotler. Steven Kotler heeft samen Peter Diamandis de boeken Abundance en Bold geschreven. Een ander boek van Steven Kotler is The Rise of Superman. In dit laatste boek beschrijft Steven de grote doorbraken die de afgelopen 20 jaren zijn geweest in extreme sports. Surfers namen steeds hogere golven, base jumpers haalde de gekste toeren uit, free climbers en kajakkers namen routes die tot voor kort onmogelijk leken. Het centrale thema is dat in een staat van flow het onmogelijke mogelijke wordt. Met aandacht, focus, training en vooral een ultieme verbinding met jezelf, de natuur en de natuurlijke elementen kun je in flow terecht komen.

Het Flow Genome Project helpt mensen om hun ‘flow state’ te ontdekken en te ontwikkelen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat in een staat van de productiviteit, creativiteit en het geluksgevoel enorm toeneemt. Vermoedelijk heb je dat zelf ook wel eens ervaren tijdens een flow moment. Op de site kun je je eigen flow profile onderzoeken en creëren.

Biophilic design & flow?

Het uitgangspunt van biophilic design is ontwerpen met liefde voor de natuur en optimaal gebruik maken van natuurlijke elementen. Verbinding met de de natuur ervaren is een van de krachtige elementen die je sneller in flow kan brengen en houden. De natuur en de fractale elementen maakt ons als mens rustiger voelen en makkelijker verbindingen met onszelf en onze omgeving kunnen maken. Dat is evolutionair gegroeid doordat we als oermens altijd op de savanne geleefd hebben en de afgelopen 10.000 jaar veelal in een landbouw omgeving. Biophilic design zorgt voor een optimale verbinding met de natuur in de omgeving waar je woont, leert, werkt en/of recreert. Hierdoor zul je eenvoudiger flow kunnen ervaren.