Why Move and Play
at the office every day?

The ultimate guide to work & live in Flow!
Increase productivity, creativity, innovation power, health & happiness.

Beweeg, speel, werk in flow.

Het kan o zo leuk zijn en je wordt er productiever, creatiever, gezonder en blijer van. Beweeg en speel op de werkplek. Het heeft veel voordelen.

De voordelen

Ja een hele lijst…

 • Verhoog je productiviteit.
 • Geef een boost aan je creativiteit.
 • Verbeter besluitvorming.
 • Versterk innovatiekracht.
 • Train focus en balans.
 • Versterk je zelfvertrouwen.
 • Ervaar peak performance. Tot 500% effectiever.
 • Voel meer verbinding met jezelf en anderen.
 • Leer sneller.
 • Verminder chronische stress.
 • Ontdek & ervaar je talenten.
 • Werk en leef in flow.
 • Gezond, fit en happy!
De Voordelen

Wat is Flow?

Flow is een optimale staat van bewustzijn, een ‘peak state’ waarin je optimaal presteert en je super fijn voelt. Je weet dat wat je moet doen mogelijk is. Ook al is het moeilijk. Het gevoel voor tijd verdwijnt. Je vergeet jezelf. Je voelt je deel van een groter geheel.

– Combinatie van de definitie van Steven Kotler en Mihaly Csikszentmihalyi.

Flow wordt ook wel The Zone of Peak Performance genoemd.

De activiteit die je doet lijkt vanzelf te gaan en je voelt je super goed. Dat kan je ervaren in sport, een hobby, op je werk en zelfs in het huishouden. Als je je eigen flow triggers herkent en je hierin traint kun je dagelijks heel veel flow ervaren.

Challenge - Skill ratio - Flow Channel

De challenge – skill ratio geeft mooi weer op welk punt je in flow kan komen. Over het algemeen als je net uit je comfortzone gaat. Je daagt jezelf een beetje uit en tegelijkertijd heb je het vertrouwen dat je activiteit kunt volbrengen.

Met flow leef je in het moment. Focus behouden is een essentiële skill voor flow, maar ook voor balans in je leven.

Play - Quote Plato

You Can Discover More About a Person in an Hour of Play than in a Year of Conversation.

– Plato

Leer weer te spelen!

Vaak zijn we als volwassenen het spelen wat verleerd. Zeker op de werkplek. Terwijl iedereen een geintje leuk vindt, is er veelal een gevoel van schaamte om je expressiever te gedragen en af en toe te spelen. Enorm jammer! Spelen is mega gezond en helpt juist om meer productief en creatief te zijn. Je leervermogen neemt toe en je geheugen werkt beter. Spelen is echt heel goed voor je hersenen, de rest van je lichaam en je sociale contacten.

De Nederlandse historicus Johan Huizinga omschrijft spelen als:

Een vrije activiteit welke heel bewust buiten het ‘gewone’ leven staat, begint ‘niet serieus’ maar absorbeert tegelijkertijd de speler intens en volledig. Het is een activiteit die zonder materiële interesse wordt gedaan en er is geen winst mee te behalen.
– Johan Huizinga, Nederlandse historicus (1872-1945)

Met spelen train je focus, snel besluiten nemen en authenticiteit. Spelen is risico’s nemen. Spelen zorgt soms voor gezonde acute stress en neemt juist ongezonde chronische stress weg. Het klinkt paradoxaal. De praktijk is dat anders.

Wat doet bewegen, spelen en flow met je brein?

Vooraan in je brein bevindt zich de pre-frontale cortex. Dit gebied in je brein regelt vooral planning en besluitvorming. Het is echter ook het stuk dat zorgt voor je ‘inner critic’. Bijna iedereen heeft dit ‘stemmetje’ met regelmaat en zorgt vaak voor onzekerheid.

Met spelen en bewegen wordt de pre-frontale cortex uitgedaagd en gaat je bloed sneller stromen. Je hersenen krijgen meer zuurstof. Ga je volledig op in je spel, movement of in een andere activiteit dan ontstaat er flow. In flow is er een soort ‘shut down’ van je pre-frontale cortex . Het default mode network is actief, ofwel je intuïtie! Alles gaat moeiteloos. Flow = thinks less en feel more. Hoe fantastisch is dat!?!?

Het mooie is dat je met spelen en bewegen meerdere hersengebieden activeert. Je brein maakt nieuwe verbindingen aan, ook wel neuroplasticiteit genoemd. Hierdoor functioneert je brein beter, nu en in de toekomst! Je zogenaamde ‘cognitieve reserve’ wordt groter. Hierdoor heb je o.a. minder kans op dementie.

Ook worden er tal van hormonen vrijgegeven tijdens flow, zoals norepinefrine, dopamine, endorfine, anandamide, oxytocine en serotonine. Daardoor zul je je je gelukkig voelen.

Move, Play, Flow!

It’s not about Training, it’s about Moving.
Kids do this intuitively,
so should you. That is the true fountain of youth.

– Ido Portal

Move, play, flow en je lichaam

Juist het regelmatig bewegen en spelen op de werkplek houdt je lichaam en geest soepel, fit en flexibel. Je behoudt makkelijker je kracht en bouwt kracht op. Groot kans dat je ook een positief effect op je ademhaling ervaart.
Letterlijk en figuurlijk stretch je je lichaam. Soms een beetje uit je comfortzone (4% regel) en je zult merken dat daar de magic happens!

Stand Up!

Sta op!

Zitten is het nieuwe roken. Wij Nederlanders zijn kampioen van Europa. Ja, kampioen in zitten. Gemiddeld zitten we wel 8,5 uur per dag. Als we werken, eten of ontspannen. 85% van onze vrije tijd besteden we zittend. Vaak urenlang achter elkaar, dag in dag uit.

Zitten maakt sloom, lui. Je hele lichaam inclusief de hersens.  Daarom ben je vaak ook zo moe aan het eind van een werkdag op kantoor. Als jij ook veel zit op kantoor, thuis achter je laptop of TV, sta dan wat vaker op. Beweeg meer en je zult merken dat je fitter en efficiënter bent en je bovenal beter voelt.

Humans are creatures of habit.
If you quit when things get tough, it gets that much easier to quit the next time.

If you force yourself friendly to push through it, the grit begins to grow in you.

Een dagelijkse gewoonte

De kunst voor de meeste mensen is om van bewegen, spelen en in flow te werken een dagelijkse gewoonte te maken. Dat is niet altijd eenvoudig. Elke dag een klein stapje geeft een groot resultaat.

Make it a daily habit!

Stress = difference between what you want and what you can do.

Ontstress en voorkom een burn-out

Ruim 13% van de werknemers ervaart burn-out klachten. 35% geeft aan dat werkstress de oorzaak is van verzuim. Werkdruk en een deprimerende cultuur spelen vaak parten. Al dan niet gecombineerd met persoonlijke uitdagende omstandigheden in het leven. Veel mensen zitten het grootste deel van de dag. Zitten maakt sloom en moe en dat helpt zeker niet mee in het voorkomen van stress en burn-out klachten.

Tussendoor bewegen en spelen is een fantastische remedie tegen stress en helpt zeker mee burn-outs te voorkomen. Niet alleen door wat bewegen en spelen met je brein en de rest van je lichaam doet, maar ook doordat bewegen en spelen bijdraagt aan een gezonde prikkelende bedrijfscultuur. Bewegen en spelen stimuleert  authenticiteit, besluitvorming en het nemen van verantwoorde risico’s en verantwoordelijkheid.

Chronische stress in ongezond en slecht voor je geheugen. Regelmatig acute stress is gezond. In de meeste werkomgevingen ontbreekt deze laatste vorm van stress in het dagelijkse leven. De politie, brandweer en veel wat mensen in de zorg krijgen op dagelijkse basis te maken met acute stress, maar vele mensen op kantoor niet of nauwelijks.

Stress and Playfulness
Einstein - Balance Quote

Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.

– Albert Einstein

Balans

Vind de juiste balans in werk en privé. In zitten en in staan. In actie en in rust. In alles.

Herken je dit? Je legt je voeten even op tafel en de beste ideeën poppen op. Of gebeurt dit juist als je onder de douche staat, wandelt of op de fiets zit. Je ‘default mode network’ wordt actief in deze relatief rustige toestanden. Vanuit daar ontstaan creatieve ideeën. Zelfs in je slaap kan dit gebeuren. Midden in de nacht wordt je wakker met het meest geweldige idee. Als dit je ‘overkomt’, vergeet niet je idee gelijk even op te schrijven of in te spreken 😉

Om de ideeën vervolgens te realiseren is in de meeste gevallen actie en volharding nodig. De juiste balans in actie en rust is essentieel om in je werk en je hele leven flow te ervaren.

Slaap lekker

Hoe voel jij je nu? Uitgeslapen?
Wereldwijd slaapt 35% van de mensen minder dan 6 uur per dag. In Nederland heeft 1 op de vijf mensen slaapproblemen. Voor de meeste mensen is 7 uur per dag slapen echt het minimum en voor velen is 8 uur beter. Te lang slapen maakt je, hoe paradoxaal ook, niet fitter. Je biologisch klok is nauwkeurig afgesteld, dus de kunst is om daar naar te luisteren. Misschien wel beter gezegd, om deze te voelen. Ben bewust wat je nodig hebt.

Slaap is belangrijk om effectief problemen op te lossen, voor je creativiteit, je geheugen, je leervermogen en nog veel meer. Uit vele onderzoeken is naar voren gekomen dat een power nap overdag van maximaal een half uur, heel goed is voor je. Eigenlijk is het dan ook vreemd dat slapen overdag en zeker op je werk zo’n enorm taboe is!

Biophilic Design - Eco Workplaces

Those who work in environments with natural elements, such as greenery and sunlight, report:

15% higher level of well-being.
6% higher level of productivity.
15% higher level of creativity.

 

Source: 2015, Global Human Spaces Report, 7.600 employees in 16 countries.

Hoe creëer je een gezonde ‘Flow’ werkplek?

Misschien kun je je werkplek zelf vormgeven. Misschien ben je in zekere zin afhankelijk van je werkgever. In veel gevallen kun je zelf heel eenvoudig aanpassingen doen om een meer gezonde en fijnere werkplek te creëren, een Corporate Flow Playground.
Belangrijke punten:

 • Afwisseling tussen staan en zitten.
 • Afwisseling tussen een prikkelende uitdagende, playful omgeving om je brein te stimuleren en een rustige omgeving om activiteiten te doen die concentratie vragen.
 • Zorg voor planten en natuur. Lees hiervoor meer over Biophilic Design. Een ontwerp filosofie waarbij alles met liefde voor de natuur ontworpen wordt.
 • Zijn er objecten om tussendoor met regelmaat te bewegen en te spelen? Even optrekken, uitrekken, een balansoefening doen. Zie voor inspiratie de Move & Play objects.
 • En natuurlijk is de cultuur en het leiderschap een belangrijke factor. Heb je vrijheid en verantwoordelijkheid om de afwisseling te creëren en te doen wat goed bij je past? Wellicht een powernapje te doen?

Move, Play & Flow moneywise

Op dit moment is er voor veel organisaties nog veel te winnen. Niet alleen in geld, maar vooral in gezonde gelukkige medewerkers. Dat resulteert weer in …..

 • Minder ziekteverzuim, dus kostenbesparing.
 • Verhoogde productiviteit.
 • Verhoogde creativiteit en daardoor ook innovatiekracht van de organisatie.
 • Medewerkers zijn meer betrokken bij de doelen van de organisatie.

Ofwel meer opbrengsten, minder kosten en meer winst. Niet alleen in euro’s maar vooral ook in happy healthy workers!

Benefits and profits. Healthy happy workers.

Meer inspiratie en informatie?

Op onze blog vind je de nodige inspiratie en informatie over de thema’s Move, Play en Flow. Video’s, verwijzingen naar boeken en onderzoeken.

Wil je meer weten over over hoe je hetgeen hierboven beschreven kan toepassen in jouw organisatie?  Bel of mail Ralph Dost – 06 449 349 22- info@xpuro.com

Move. Play. Flow workshops & training.

Move. Play. Flow. Training & Workshops

Creëer een cultuur waarbij move, play, work & live in flow een dagelijkse gewoonte wordt. Geef een duurzame boost aan productiviteit, creativiteit, innovatiekracht en performance van je organisatie. Gezonde medewerkers zijn happy medewerkers!

Lees meer >

Move. Play. Flow workshops & training.

Move & Play
Objects

De Move & Play objecten nodigen medewerkers uit om als een dagelijkse gewoonte te bewegen en te spelen op de werkplek. Blijf fit, sterk en productief. We helpen je met eenvoudige oplossingen tot supermooie eycatchers voor je kantoor interieur.

Lees meer >

Move. Play. Flow workshops & training.

Corporate Flow Playgrounds

Van je huidige of nieuwe kantoor een Corporate Flow Playground maken? Ons team van move & play specialisten helpt je de juiste omgeving te creëren om bewegen en spelen voor medewerkers een dagelijkse gewoonte te laten worden. In flow werken op een gezonde werkplek!

Lees meer >